ALISUORIUTUMISEEN PUUTTUMISEN EDELLYTYKSENÄ ON JOHTAMINEN

Johtamisen kentässä koulutusteemojen kärkisijoilla on alisuoriutumiseen puuttuminen. Hyvä niin, koska se on vaikea tilanne kaikille kohtaamilleni johtajille, itselleni myös. Ei ole olemassa työkalua tai toimintatapaa, mikä muuttaisi sen helpoksi. Tilannetta voi kuitenkin helpottaa sekä itselle että toiselle. Lopputulokseksi voi realistisesti asettaa, että tilanteesta lähdetään ajatuksella, tästäkin selvitään”.

Kun mietit edessä olevaa tapaamista, mikä tunne sinulle nousee ensimmäisenä mieleen?  Minkä tunteen ennakoit nousevan esiin toisessa, entä itsessäsi? Kun löydät polun näiden tunteiden äärelle, voit löytää vastauksen sille, miksi tilanne tuntuu erityisen vaikealta juuri sinusta – Mitä tunnetta haluaisit väistää tai minkä tunteen heräämistä pelkäät? Usein tunne kumpuaa jostain omasta aiemmasta kokemuksesta ja sen ymmärtäminen auttaa hyväksymään ja kohtaamaan.

Jos et ole vaatinut arvostavasti, et voi puuttua arvostavasti

Alisuoriutumiseen puuttuminen arvostavalla tavalla ei onnistu, jos taustalla ei ole arvostavaa johtamista ja siihen liittyvää vaatimista. Vaatimisella tarkoitan uskomista toisen potentiaaliin, tavoitteiden realistista asettamista ja niihin yhdessä sitoutumista, tuen ja avun tarjoamista, edellytysten mahdollistamista, runsasta palautetta, arvostavaa kuuntelemista ja toisen kokonaisena näkemistä.

Luo selkeyttä ja ennustettavuutta siellä, missä voit

Tässä ajassa menee helposti vipuun, että selkeyden luominen on mahdotonta. Hyvä johtaja luo selkeyttä kaaoksessa ja tuo turvaa ennakoitavalla käyttäytymisellä. Hän osaa kertoa, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei ole. Hän edellyttää arvojen mukaista käyttäytymistä ja puuttuu, jos toimitaan toisin. Hän on ajoissa ja lopettaa ajoissa – silloinkin, kun löytyy joku syy myöhästyä tai lipsua. Joskus sekin, että sanoo ”En tiedä”, on tärkeä tieto.

Toistaminen ei takaa tietämistä ja ymmärtämistä

Tavoitteen toistaminen ja ”Oletko ymmärtänyt?” eivät ole paljon väärttejä. Arvostavaan vaatimiseen liittyy paljon hyviä kohtaamisia, joissa kysytään, kuunnellaan ja ihmetellään yhdessä. Tässä arvostavan vaatimisen ydinkysymyksiä:

Mikä on sinun tavoitteesi tässä roolissa?

Mikä on sinun merkityksesi tiimille ja koko organisaatiolle?

Minkälainen osaaminen ja minkälaiset taidot sinulla on tavoitteen saavuttamiseksi?

Mihin pystyt itse vaikuttamaan?

Mistä saat tukea? Miten minä voin auttaa?

Miten johdat itseäsi silloin, kun sinulla ei ole motivaatio ihan huipussaan?

Miten tunnistat tavoitteen kannalta oleellisen tekemisen?

Miten varmistat keskeytymättömän työskentelyn silloin, kun sitä tarvitaan?

Suora puhe on arvostamista

Erityisesti vaikeiden aiheiden kohdalla, kannustan suoraan puheeseen. Asian kiertely luo turvattomuutta. Arvostava vaatiminen tarkoittaa vastuun ottamista ja edellyttämistä. Se tarkoittaa suoraa, arvostavaa puhetta. Se ei tarkoita, että kaikkiin kysymyksiin pitäisi osata vastata ”oikein” tai ollenkaan. Se tarkoittaa, että ollaan uteliaita kuulemaan ja halukkaita jatkamaan keskustelua hyväntahtoisesti. Se tarkoittaa, että uskalletaan olla napakoita silloin, kun sitä tarvitaan.

”Miten minä puhun sinulle, vaikuttaa siihen, miten sinä näet itsesi. Mitä hyötyä kenellekään on siitä, että toinen pienenee.” Kannustan puhumaan arvostavasti, kaikissa tilanteissa.

Virpi Ojakangas

Business Coach

Ojakangas Coaching Oy

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *