Yksin yrittämistä, kaksin johtamista

Meitä on kaksi yksityisyrittäjää, oman liiketoimintamme toimitusjohtajaa ja hallituksen puheenjohtajaa: Saara Tarumo – Happy Company Oy ja minä – Ojakangas Coaching Oy. Olemme kulkeneet omia yrittäjäpolkujamme toisistamme tietämättä ja itsenäisinä omaa liiketoimintaa johtaen, Saara pidempään ja minä vähän lyhyemmän aikaa. Itsenäisinä edelleen jatkamme, mutta nyt kokemuksia jakaen ja toisiltamme oppien. Kohtasimme coaching-opintojen yhteydessä muutama vuosi sitten ja jos silloin syntyi jonkinasteinen yhteinen päätös, että yhteyttä ylläpidetään.

Olemme tutkineet yhteistyön muotoja ja teimme päätöksen pitää suunnittelun tärkeänä ja kevyenä. Viittaan tällä meidän yhteiseen oman työn ”johtamisoppaaseen” Saku Tuomisen kirjoittamaan Juu – Ei. Siinä kannustetaan jakamaan tehtäviä henkisesti kevyisiin ja raskaisiin. Kevyt ei tarkoita helppoa tai vähempiarvoista. Se on tekemistä, jolle jätetään tila kasvaa joskus isoksi, mutta ei pakottamalla vaan ilon ja innostumisen kautta. Olemme sopineet, että jos rupeaa tuntumaan raskaalta, päästetään irti.

Viimeisin yhteisen tekemisen muoto tuntuu mahdollisuuksiltaan isolta ja rasittavuudeltaan kevyeltä. Olemme toistemme ”hallituskumppaneita” – sitaateissa siksi, että emme oikeasti ole. Yksin yrittäminen on joskus yksinäistä ja sillä on erinäköisiä ilmenemismuotoja. Tässä niistä muutamia, jotka eivät ole läsnä jokaisessa päivässä, mutta ovat kuitenkin.

  • Omille ajatuksille ei ole peiliä, jos sitä ei erikseen itselleen hommaa. Oma ajatus saattaa kiertää kehää, jäädä jumiin tai harmaantua.
  • Kun on vastuussa vain itselleen, on helppo laistaa strategisesta ajattelusta, suunnittelemisesta ja pohtimisesta. Päivät ja viikot voi täyttää operatiivisella tekemisellä ja ottaa vastaan sitä mitä tulee, jos tulee.
  • Ison kuvan hahmottaminen jää sumuiseksi, jos ihan itsekseen vaan pohtii.
  • Tavoitteisiin sitoutuminen jää hataraksi, kun ei ole itsen lisäksi ketään, kenelle vastata.

Nyt voisi ajatella, että hyvänen aika, olette ammatticoacheja molemmat. Eikös sitä coachausta juuri noihin vaivoihin lääkkeeksi suositella? Kyllä ja tiedämme sen toimivan. Tässä meidän yhteisessä ”hallitustenkokouksessa” on coachauksesta eriäviäkin piirteitä. Meillä on molemmilla pitkä liiketoimintajohtamisen tausta. Jossain keskustelussa emme coachaa, vaan toimimme kuten business review:ssa tai hallituksen kokouksessa toimitaan. Valmistelemme etukäteen strategian suunnitelman ja tulostavoitteen. Esittelemme ne toisillemme ja haastamme puolin ja toisin. Jos on jokin oma kokemus, josta koemme olevan toiselle avuksi, jaamme kokemuksemme auliisti. Toinen ottaa tai jättää. Toki valmentava työote kulkee meillä mukana kaikessa – arvostavana läsnäolona, tietoisuutta avaavina kysymyksinä, uskomusten haastamisena ja vahvistavana palautteena.

Olemme päättäneet kvartaalikohtaisista tapaamisista, jossain irti arjen ympyröistä. Hallitusten kokous edellyttää sopivasti valmistautumista, mutta pysyy toimintaperiaatteemme mukaisesti kevyenä ja tärkeänä.

Meille on syntynyt ajatus, että mahtaisiko joku muukin innostua tästä työmuodosta? Päätimme muotoilla hallitusten kokouksen palveluksi asiantuntijapalveluita tarjoaville yksityisyrittäjille. Kaltaisillemme, jotka toimivat oman yrityksensä hallituksen puheenjohtajina, toimitusjohtajina ja operatiivisina palveluntuottajina – yksin. Syksyn kuluessa julkaisemme palvelustamme blogeja, tilannetietoja ja tunnelmakuvauksia. Joulukuussa saa ostaa.

Virpi Ojakangas

Hallitusten jäsen

Ojakangas Coaching Oy

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *